27 januari vond het online Tino’s Symposium plaats. Geïnteresseerden en betrokkenen werden in vorm van een talkshow meegenomen in de laatste updates aangaande het Tino’s concept en de nieuwste trends omtrent binnenstedelijke ontwikkeling. Tijdens het anderhalf uur durende programma ontving gespreksleider, en initiatiefnemer, Bert Kranendonk verschillende gasten en interessante sprekers.

Wethouder Boaz Adank van de gemeente Breda sprak in de uitzending over de toekomstige Tino’s in Breda en de verwachtte impact op de stad. Eerder nam hij deel aan een video waarin verschillende wethouders en andere betrokkenen zich positief uitspreken over de komst van Tino’s. ‘Om iedereen gelukkig te houden in een winkelgebied is er diversiteit nodig wat je bereikt door nieuwe functies toe te voegen. Ik zie hier [middels Tino’s] een mooie combinatie tussen leisure, cultuur en winkelgebied’, aldus Adank.

De burgemeester van Baarn, Mark Röell, uitte zijn genoegen over de productie van een model Tino in zijn stad; een voorproefje voor de 4 uiteindelijke Tiny Experiences die Baarn zullen gaan verrijken. Tino’s vertellen een verhaal dat nodig is voor het enthousiasmeren van potentiële bezoekers over een omgeving. Ook ziet de burgemeester het concept als positieve stimulans voor de lokale en regionale economie, want wie het centrum van Baarn bezoekt, zal ook kasteel Groeneveld en het omliggende natuurgebied niet overslaan.

Niemand minder dan Karin Bloemen introduceerde alle Tino formats op ludieke manier. Zo ook de balloon flight die in meerdere series te beleven zal zijn. In een korte video was een impressie te zien van de beleving waarin decor en technologie elkaar naadloos ondersteunen.

Martin Cnossen van Merk Fryslân sprak met Bert over het belang van de toerismespreiding in Friesland. Met behulp van Tino’s ziet hij mogelijkheden tot het breder maken van het (toeristisch) seizoen. ‘Tino’s denken na over de identiteit van een regio en het oplossen van een probleem [leegstand] in binnensteden.’

Hoe dragen Tino’s bij aan het straatbeeld? Stratoloog Pim van den Berg bekijkt de stad vanuit bijzonder perspectief. Zo is te zien dat de afgelopen jaren meer leegstand in binnensteden optreedt, versterkt door de invloed van de Coronapandemie en de digitalisering van winkelen. Gemeentes proberen tevergeefs het DNA van hun steden te laten zien. Middels een samenwerking tussen cultuur, gemeente, vastgoedeigenaren, retail, horeca en bewoners kan de kracht van de stad weer tentoongesteld worden. Een interactieve beleving die deze aspecten combineert, en zowel bezoeker als bewoner weer kan enthousiasmeren, draagt bij aan de levendigheid van een gebied.

Jos Vranken van het NBTC belicht het perspectief 2030; de ambitie om de bezoekerseconomie vitaal te houden en te laten bijdragen aan de maatschappij. Een positieve passage in het regeerakkoord dat toerisme een volwaardige plek in het economisch beleid geeft, ondersteunt dit perspectief. Het doel ‘Nederland overal aantrekkelijk’ wordt bereikt middels dynamische steden en een vitaal platteland: iets waar Tino’s naadloos op aansluit. ‘Door de beleving een reflectie te laten zijn van het regionale DNA en dit niet alleen een toeristisch beeld te maken, spreek je ook de bewoners aan.’

‘De langste weg begint met de eerste stap en vandaag zetten we die eerste stap in de realisatie op weg naar de opening.’ Afsluitend proostte Bert met brandmanager Emma Kranendonk en alle deelnemers op de vervolgstappen van Tino’s en de realisatie van de eerste serie dit jaar.